Творчий вечір поета Миколи Луківа

19 ДЕК 2007


8 грудня в київському Будинку вчителя пройшов мистецький вечір, присвячений творчості поета-пісняра Миколи Луківа.


За влучним висловом поета і академіка Бориса Олійника, Микола Луків - "один із найпопулярніших поетів сучасної України. У багатій поліфонії сучасної української поезії голос цього митця звучить по-особливому зворушливо, чисто й виразно. Гостре відчуття часу, вміння доступно й художньо переконливо говорити про найголовніше, найсокровенніше, свідома орієнтація на випробувану й перевірену віками народну етику й мораль, конкретна життєва основа й пісенний лад багатьох його творів принесли поетові заслужене визнання й завоювали гідне місце під читацьким сонцем. Кращі поезії Миколи Луківа стали хрестоматійними. Пісні, написані на його слова, звучать не тільки по всій Україні, їх можна почути скрізь, де живуть наші земляки, - від краян слов'янського світу до Канади, США й Австралії".


Творчість поета Миколи Луківа відзначена престижними міжнародними і всеукраїнськими преміями. Він - лауреат Міжнародної премії імені Григорія Сковороди, премії імені Миколи Островського. За плідну творчу працю нагороджений орденом "За заслуги" ІІ ступеня, орденом Святого Володимира. За заслуги у відродженні духовності в Україні та утвердженні Помісної Православної Церкви удостоєний ордена Святого архістратига Михаїла. Він заслужений діяч мистецтв України, академік Української екологічної академії наук, понад двадцять років очолює всеукраїнський літературно-художній та суспільно-політичний журнал "Дніпро".Поет Микола Луків багато сил і енергії віддає справі національного відродження, пробудженню в кожному українцеві національної гідності і гордості.


В невеличкому затишному залі, де проходив вечір, зібрались найближчі друзі, родичі, колеги, шанувальники поета. Було багато квітів, оплесків, посмішок і, звичайно ж, пісень на слова Миколи Луківа. Відомий співак і композитор Олег Марцинківський зазначив, що «…писати музику до віршів Миколи Володимировича дуже легко, бо вони самі, як музика!» А Микола Володимирович здивував всіх присутніх своїми гострими політичними віршами. Це було справді щось новеньке, адже прізвище Луківа завжди асоціювалось з піснями й віршами про кохання.


Також на святі були присутні: заслужений артист України Володимир Василенко, відомий пісняр Вадим Крищенко, родина підприємців Ходарковських – шанувальник і в твочост і поета та спонсорів свята. Нотки приємного настрою додавала музика у виконанні камерного оркестру державного університету ім. Драгоманова під керівництвом Василя Федоришина.


Агенція «Монолог» підготувала відеоверсію події. Підготовкою відеоматеріалів займались: режисер багатокамерної зйомки Людмила Кривома, оператори Аретм Гусак, Богадн Ярмоленко, Сергій Клименко та Дмитро Патютько, журналіст Наталія Лебедєва, фотокорреспондент Олена Дудаєва, інженер Денис Дем’янік. Відеоверсію творчого вечора буде розмщено на сайті найближчим часов.




Фоторепортаж Олени Дудаєвої






Компьютер-Х