Работы слушателей Як зберегти тепло?

Лілія Чеботар


В цьому році зима нарешті нагадала про своє існування. І не зважаючи на красу за вікном, тепер варто замислитись над тим, як зберегти тепло і затишок. Адже це - проблема не з легких. Сучасні системи і засоби теплозбереження були представлені на виставці “Будівництво –Украиїна, осінь – дві тисячи сім”, що 10 листопада завершила свою роботу в Міжнародному виставковому центрі Києва.


“Сьогодні відчувається значиний попит на системи теплозбереження” - зауважив Сергій Крицук, генеральний директор компанії “Примус”, організатора вистовки. – “І це дуже помітно. Адже наша виставка – то є відзеркаленя галузі”.


Існує багато способів зберігати тепло. Спробуємо розглянути окремо кожний.


Вікна. Експерти вважають, що ефективніше використовувати вікна з багатошаровими склопакетами. Для північних та центральних районів України доцільно встановити подвійні системи. У південних - досить і одного шару скла. Через так звані європейські вікна, порівняно зі звичайними, тепла втече вдвічі менше. Але вартість таких рам становить понад сто доларів за один квадратний метр. Отже, можна згадати більш дешеві методи, що знили ще наші бабусі. Хоча вони - не дуже сучасні.


Двері. Багато тепла виходить через балконні двері. Якщо ви взимку балконом не користуєтеся, утепліть його так само, як вікна. Досить просто оббити їх смужкою.


Стіни. Традиційний, хоча і не дешевий спосіб скоротити витрати на опалення, - обгорнути стіни теплозберігаючими матеріалами. Можна врахувати всі параметри - обсяг гаманця, архітектурні вимоги, і, врешті-решт, власне уявлення про естетику. На допомогу прийде пінобетон, що має добрі теплоізоляційні властивості. А добрати необхідний теплозахист можна ще й скловатними та мінераловатними утеплювачами.


Проте, якщо всі зберігаючи засоби вичерпано, можна нарешті придбати пристрій. Приміром, обігрівач. Для звичайної міської квартири, якщо центральне опалення не влаштовує, підійдуть масляні або керамічні обігрівачі, термовентилятори чи системи з інфрачервоним випромінюванням, електроконвектори чи звичайнісінкі каміни. Серед переваг масляних обігрівачів - безпечність, відносна легкість та безшумність під час роботи. Та головне - вони не спалюють кисень і не пересушують повітря.


Ще один різновид "домашніх" обігрівачів – тепловентилятори. Гріють за допомогою розвіювання повітря, нагрітого електричним спіралями. Проте ці пристрої розраховано на невеличкі кімнати.


Принцип дії електроконвекторів базується на властивості підігрітого повітря піднімаєтися догори і, охолоджуючись, опускаєтися. На відміну від масляних обігрівачів, висока ефективність тут досягається за рахунок високої температури розжареної спіралі. Добре це чи погано – вирішувати вам.


З-поміж портативних обігрівачів найвищі теплові характеристики мають керамічні пристрої, в "серці" яких замість спіралі - диск із керамічного матеріалу стільникової структури. Така конструкція дозволяє набагато швидше обігріти кімнату і рівномірно розподілити тепло. Прилади ці вдвічі менші за інших. Така технологія обігріву, напевно, найбезпечніша й найчистіша, оскільки поверхня стільникових дисків нагрівається до супернизької температури. Навіть цигарковий папір на займеться на цій поверхні.


Як основне опалення в садибі часто використовують і потужні інфрачервоні обігрівачі, що кріпляться під стелею. Вони обігрівають не за принципом конвекції, а тепловим випромінюванням - як гірське сонце чи старовинна піч. Виявляється, що це дуже корисно, якщо системи мають враховувати ще й певні медичні обмеження.


Як зазначив Вадим Орленко, керівник київького відділу компанії UFO, “завдячуючи обігріву інфрочервоним випроміням відсутня конвекція повітря. Тому пил не піднимажться вгору. І астматики відчувають себе набагато краще”.


Ці технологіїї дають можливість створити унікальну інфрочервину сауну. Як зазначають фахівці, завдячуючи новітньом розробкам можна за допомогою розігріву поверхні тіла лише до 60-ти градусів виводити понад 20 відсотків шлаків та 80 відсотків зайвої вологи.


Дотримуючись усіх порад, будьте обережні у перетворенні своєї домівки на сауну. Та якщо ви вирішили залишити все як є, пропонуємо вам просто придбати тепленьку пухнасту ковдру, яка збереже тепло вашого тіла.


Фото від Дарини Дейнеко та Олени Дудаєвої








Компьютер-Х